Translate

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

" Απαγορεύεται να είσαι γυναίκα "



   



 Το 1804 ο Ναπολέων Βοναπάρτης ανακηρύχτηκε αυτοκράτορας και υπαγόρευσε τον Αστικό κώδικα , τον αποκαλούμενο Ναπολεόντειο , που ακόμη και σήμερα αποτελεί νομικό πρότυπο σε ολόκληρο τον κόσμο.
       Εκείνο το μνημειώδες έργο της αστικής τάξης στην εξουσία, καθιέρωνε μια διπλή ηθική, και ανέβαζε το δικαίωμα της ιδιοκτησίας στο ψηλότερο σκαλί της νομοθεσίας.
       Οι παντρεμένες γυναίκες δεν είχαν δικαιώματα , το ίδιο και τα παιδιά , οι εγκληματίες και οι πνευματικά καθυστερημένοι. Οι γυναίκες όφειλαν υπακοή στον σύζυγο. Ήταν υποχρεωμένες να τον ακολουθούν όπου κι αν πήγαινε, ενώ χρειαζόταν η άδειά του για τα πάντα σχεδόν, εξόν για να αναπνέουν.
       Το διαζύγιο, που η Γαλλική Επανάσταση το είχε απλουστεύσει , περιορίστηκε  από τον Ναπολέοντα και ίσχυε μόνο για τα σοβαρά παραπτώματα. Ο σύζυγος μπορούσε να χωρίσει αν η σύζυγος τον απατούσε. Η σύζυγος μπορούσε να χωρίσει μόνο αν ο άντρας της είχε  φέρει την ερωμένη του στο συζυγικό κρεβάτι.
       Ο μοιχός πλήρωνε πρόστιμο, στη χειρότερη περίπτωση. Η μοιχός πήγαινε φυλακή σε κάθε περίπτωση.
       Ο κώδικας δεν επέτρεπε τη θανάτωση της άπιστης. όμως αν ο απατημένος σύζυγος τη σκότωνε , οι δικαστές , που όλοι ανεξαιρέτως ήταν άντρες , έκαναν τα στραβά μάτια.
      Αυτή η νομοθεσία και αυτές οι συνήθειες επικρατούσαν στη Γαλλία για πάνω από εκατόν πενήντα χρόνια.



Από το βιβλίο ¨"Γυναίκες " του  Εντουάρντο Γκαλεάνο

Φωτό , ζωγραφική Αrisa Nakahara 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου